10:42
Як уберегтись від ядерного вибуху
Існує безліч сценаріїв нашого спільного майбутнього.
На жаль, сьогодні ми маємо розглянути найгірші варіанти розвитку подій, включаючи і початок ядерної війни.
Винахід атомної бомби у минулому столітті назавжди змінив життя тих учених, які були причетні до її створення.
Усвідомлюючи жахливі наслідки свого відкриття, вчені єдиним фронтом виступили за ядерне роззброєння. Згодом учасники «Манхеттенського проекту» створили ті самі Годинники судного дня – метафоричні годинники, опівночі на яких означає ядерну катастрофу. Сьогодні стрілка годинника завмерла на позначці без ста секунд опівночі, підкреслюючи те, яким тендітним є світ і як легко ми можемо його втратити. Мирне небо над головою, здається, більше не є таким. Прямо зараз наголошується про застосування ядерної зброї. І якщо ситуація виглядає, м'яко скажемо, не дуже, давайте згадаємо про те, що робити в цьому випадку.
Складіть сімейний план зв'язку в екстрених випадках: поділіться їм із близькими і відпрацьовуйте його, щоб ваша сім'я знала, як поводитись у надзвичайній ситуації.
Історія ядерної зброї
Історія створення ядерної зброї розпочалася у 1939 році. Саме тоді фізик Фредерік Жоліо-Кюрі відкрив розщеплення ядра урану під час поглинання ним нейтронів і запатентував конструкцію уранової бомби.
І що далі від нас ставало минуле, то більше країн захотіли перетворитися на ядерні держави.
Що таке радіація та чим вона небезпечна
Радіація – потоки фотонів та інших елементарних частинок чи атомних ядер, здатних іонізувати речовину. Іонізуюче випромінювання або радіація – це енергія, яка походить від джерела і поширюється у просторі зі швидкістю світла. Ця енергія має електричне поле і пов'язане з ним магнітне поле, створюючи хвилеподібний ефект.
То що робити, якщо перед вами виросла грибоподібна хмара?
Перші дії під час ядерного вибуху
Отже, коли вибухає ядерний пристрій, створюється велика вогненна куля.
Все, що знаходиться всередині цієї вогняної кулі, випаровується, включаючи ґрунт і воду, і виноситься вгору. Виникає грибоподібна хмара, яку ми асоціюємо з ядерним вибухом.
Початковими і найнебезпечнішими (але короткочасними) вражаючими факторами ядерного вибуху є СВІТЛОВЕ ВИПРОМІНЮВАННЯ з величезною температурою спалаху та іонізуюче випромінювання, що виникає внаслідок ядерного розпаду радіоактивних матеріалів.
Далі утворюються радіоактивні продукти, які змішуються з випареним матеріалом у грибоподібній хмарі.
Коли цей випарений радіоактивний матеріал охолоджується, він конденсується та утворює частинки, наприклад, пил. Конденсований радіоактивний матеріал потім падає на місцевість, створюючи радіоактивні опади. Оскільки опади випадають у вигляді частинок, вони можуть переноситися вітровими потоками на великі відстані і зрештою опинитися за сотні кілометрів від місця вибуху. Радіоактивні опади можуть призвести до забруднення всього, на що потрапляють, включаючи запаси продовольства та води.
Ядерна війна – найгірше, що може статися з нашою планетою.
Правило номер один: чим довше ви залишаєтеся на вулиці, то більшу дозу радіації отримаєте. Якщо ваше сховище погане, а гарне знаходиться менш ніж у 5 хвилинах слідування, вам слід бігти туди якнайшвидше – не пізніше, ніж через 30 хвилин після світлового випромінювання та ударної хвилі.
Перед тим, як відправитися в найближче укриття, візьміть із собою предмети першої необхідності: ліхтарик та додаткові батареї, радіо (на батарейках), аптечку та необхідні ліки, продукти харчування та воду. На випадок надзвичайної ситуації непогано мати під рукою консервний ніж, готівку, а також міцне взуття, йод, бинт та необхідні медикаменти.
Як урятуватися від ядерного вибуху?
Якщо ви будь-яким чином (почувши вибух, помітивши яскравий спалах або відчувши різкий рух повітря, коливання грунту тощо) визначили появу ознак вибуху, то насамперед необхідно миттєво заплющити очі, щоб не пошкодити зір, і одночасно впасти на землю обличчям вниз, поклавши і закривши всі оголені частини тіла будь-яким предметом (будь-яка перешкода створює ТІНЬ, яка виключає теплові опіки тіла при спалаху ПІД ЧАС ВИБУХУ). Навіть якщо предмет, під яким ви сховалися, загориться, він створить спочатку тінь, багато в чому убезпечивши вас від опіків.
У такому положенні необхідно залишатися нерухомим доти, доки не пройдуть дві ударні хвилі. При загорянні негайно вжити заходів для скидання з себе палаючих предметів або їх гасіння.
Це треба робити навіть, перебуваючи вдома.
Спалах триває кілька секунд, але несе в собі величезний тепловий потенціал, що призводить до займання будь-яких предметів, що займаються. При близькому вибуху деякі навіть негорючі предмети можуть оплавлятися або виганятися.
При близькому розташуванні від вибуху знищується все. Захисту практично немає.
Якщо вибух застане вас на вулиці, використовуйте все, чим можна прикрити ніс і рот, наприклад шарф, частина одягу або хустку. Завжди закривайте обличчя.
Практично разом із спалахом починається радіоактивне випромінювання.
Радіоактивне випромінювання дуже короткочасне, як і спалах.
Воно невидимо, але це смертельна складова ядерного вибуху.
Захистом від нього є лише спеціально обладнане СХОВИЩЕ.
ПРИМІТКА. Різного роду УКРИТТЯ (підвали, пристосовані або непристосовані), не є СХОВИЩАМИ, вони тільки знижують ступінь опромінення, але повністю не захищають.
Окрім названих вище вражаючих факторів, ядерний вибух призведе до викиду сотень мільйонів тонн радіоактивної сажі та пилу, частина з яких піде у верхні шари атмосфери, а частина випаде на ґрунт на великих відстанях.
Це радіоактивне забруднення, основною небезпекою якого є гамма-випромінювання, захистом від якого є будівлі (стіни, перекриття або подібні предмети).
Частини, що складають радіоактивне випромінювання альфа і бета, послаблюються навіть одягом.
Радіоактивний пил дуже небезпечний, особливо для органів дихання. Перебування на місцевості в радіаційно-забруднених зонах призводить за дуже короткий період до радіаційних уражень організму, аж до швидкої смерті. Виходячи з цього, необхідно сховатися в будь-якому укритті, куди не надходить радіоактивний пил.
Якщо туди надходить радіоактивний пил, в укритті треба перебувати у засобах захисту органів дихання (обов'язково).
Вибирати укриття, яким може бути підвал або будь-яке підземне приміщення, необхідно з таких міркувань: сховище або укриття мають бути розташовані якомога ближче до вас. Найоптимальнішою відстанню є відстань до 500 метрів.
Після того, як дістанетеся до укриття (сховища), перед входом (обов'язково) зніміть одяг – він може бути забруднений.
Якщо ситуація дозволить, треба прийняти душ і переодягнутися – зробіть це перед тим, як увійти в укриття (сховище).
Якщо укриття негерметичні і туди може надходити радіоактивний пил, достатньо витрусити верхній одяг або позбутися його. Захищайте органи дихання від пилу, це найвразливіший орган для ураження всіма складовими радіоактивного опромінення.
Як пережити ядерний вибух у сховищі (укритті)?
Отже, якщо вам вдалося пережити ядерний вибух і дістатися безпечного місця, ваші дії повинні бути такими:
• Прикривайте рот і ніс маскою для обличчя або іншим матеріалом, доки хмара радіоактивних опадів не пройде. Якщо в укритті є вентиляція, її необхідно відключити та закрити двері.
• Після того, як хмара радіоактивних опадів розсіється, і немає вітру, двері та вікна можна відчиняти – це забезпечить деяку циркуляцію повітря. Залишайтеся всередині, поки вам не повідомлять, що можна виходити.
• Слухайте місцеве радіо або інші засоби інформації для отримання повідомлень та порад.Фахівці можуть наказати вам залишатися в притулку або евакуюватися в безпечніше місце подалі від епіцентру вибуху.
• Якщо вам з якоїсь причини потрібно залишити укриття (сховище), прикривайте рот та ніс зволоженою тканиною.
• Пам'ятайте, що для їжі або пиття можна використовувати лише герметично упаковані продукти та рідини.
• Вся інша їжа та вода можуть бути радіоактивно забруднені (це великий ризик).
• Якщо ви отримали травму, очистіть та обробіть відкриті рани на тілі.
Як урятуватися від радіації?
Оскільки найважчими наслідками вибуху є радіоактивні опади, вам можуть рекомендувати застосування йодид калію (KІ), який блокує поглинання радіоактивного випромінювання щитовидною залозою.
Важливо: KI (йодид калію) захищає щитовидну залозу від радіоактивного йоду, але не інші частини тіла.
Таблетка йодиду калію в домашній аптечці врятує від ураження щитовидної залози у разі аварії чи вибуху. Поварена сіль і продукти, багаті на йод, не містять достатньої кількості йоду, необхідного для захисту щитовидної залози. Не використовуйте кухонну сіль або продукти харчування як заміну KI!
Йодна профілактика спрямована на захист щитовидної залози від негативного впливу ізотопів радіоактивного йоду.
Самостійне споживання йодиду калію також можливе, особливо після того, як стануть відомі радіоактивні речовини, вивільнені ядерним вибухом. Застосування йодиду калію є безпечним для організму.
Разова доза KI захищає щитовидну залозу протягом 24 годин. Для її захисту, як правило, цілком достатньо одноразової дози у встановлених розмірах.
Це не всі рекомендації, а найнеобхідніші і обов'язкові. Вони можуть зменшити наслідки, але не дають чітких гарантій захисту від уражень.
Бережіть себе та близьких. І пам'ятайте – краще бути готовими до катастрофи – але сподіватися треба на краще.
Переглядів: 126 | Додав: serg555 | Теги: вибух, захист, Ядерний | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]