11:33

Пропоную інформацію про новий
Порядок ідентифікації ОПН

З метою забезпечення виконання Закону України від 15 липня 2021 року № 1686-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єктів підвищеної небезпеки» у ДСНС підготовлено першу редакцію проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою передбачається внести зміни, зокрема, до постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 р. № 956 «Про ідентифікацію та декларування безпеки об'єктів підвищеної небезпеки» (далі – Постанова).
Основною метою нової редакції постанови є продовження роботи щодо приведення нормативно-правових актів України до норм європейського законодавства з урахуванням нового Закону.
У новій редакції Постанови враховано усі вимоги нового Закону щодо ідентифікації ОПН з урахуванням трьох класів.
На відміну від чинного порядку, відповідно до якого розрахунки щодо ідентифікації ОПН здійснювались з урахуванням відстані до інших об’єктів та територій, Постановою затверджується нова редакція Порядку ідентифікації ОПН, яка значно спрощує ідентифікацію ОПН.
За цим Порядком ідентифікація має відбуватися лише за умови визначення кількості небезпечних речовин на об'єкті, яка має перевищувати встановлені цим Порядком порогові маси небезпечних речовин.
Вимоги щодо розрахунку відстаней взагалі виключено як такі, що не відповідають європейським нормам.
Нова редакція Порядку, на відміну від чинного, викладається у вигляді єдиного документу, який поєднує відповідні додатки, такі, як Порогові маси небезпечних речовин для ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки та Повідомлення про результати ідентифікації об’єкта підвищеної небезпеки, що робить Порядок більш інформативним.
З метою упорядкування підходів щодо деяких спірних питань чинного порядку, вимоги нового Порядку не поширюються на:
спеціалізовані магазини, що реалізують товари господарчого вжитку у дрібній розфасовці виключно шляхом роздрібної торгівлі безпосередньо населенню;
установи та організації, в яких небезпечні речовини зберігаються у дрібній розфасовці з метою забезпечення навчальних, випробувальних, дослідницьких, лабораторних заходів тощо;
підприємства, установи, організації, заклади, в яких небезпечні речовини використовуються в якості палива, що подається за допомогою технологічних трубопроводів без попереднього зберігання.
Відповідно до цього Порядку ідентифікація об’єкта підвищеної небезпеки передбачає три основні етапи.
На першому етапі складається перелік небезпечних речовин за індивідуальними назвами, класами небезпечних речовин, що знаходяться або можуть знаходитись на території відповідного об'єкта згідно з технологічним регламентом, проектною або іншою технічною документацією.
На другому етапі складається перелік джерел небезпеки, які містять зазначені небезпечні речовини.
На третьому етапі визначається маса небезпечної речовини у кожному окремому джерелі небезпеки і проводиться розрахунок визначення загальної маси небезпечних речовин окремо для кожної індивідуальної назви небезпечної речовини або класу (категорії) небезпечної речовини.
Якщо на об’єкті загальна маса небезпечних речовин за відповідним класом (категорією) небезпечної речовини або індивідуальною назвою дорівнює або перевищує порогову масу небезпечних речовин за відповідним класом (категорією) небезпечної речовини або індивідуальною назвою, то такий об’єкт відноситься до об’єкта підвищеної небезпеки відповідного класу.
Розподіл загроз від впливу небезпечних речовин на об’єкти інфраструктури (фізична небезпека), здоров’я людини та довкілля, а також інших загроз, зроблено з урахуванням Погодженої на глобальному рівні системи класифікації і маркування хімічної продукції (СГС, англ. GHS).
За результатами ідентифікації оператором складається Повідомлення про ідентифікацію, інформація з якого ДСНС або її територіальним органом включається до Реєстру об’єктів підвищеної небезпеки (далі – Реєстр ОПН).
Реєстр ОПН є державним інформаційним ресурсом, який ДСНС розміщує на своєму офіційному веб-сайті (веб-порталі) в електронній формі.
Порядок ведення Реєстру ОПН, обсяг, зміст, форма та порядок подання оператором інформації про ОПН встановлюються центральним органом виконавчої влади, що формує державну політику у сфері цивільного захисту.
Після набрання чинності постановою для об’єктів підвищеної небезпеки, що включені до Реєстру ОПН до введення в дію цього Порядку, встановлюється строк 6 місяців для проведення ідентифікації таких ОПН.
Для нових об’єктів та інших об’єктів, що можуть бути віднесені до ОПН відповідного класу, ідентифікація здійснюється з урахуванням вимог Закону України "Про об’єкти підвищеної небезпеки" та цього Порядку.
Цим Порядком також визначено умови проведення повторної (нової) ідентифікації ОПН, основними з яких є:
зміна форми власності або організаційно-правової форми оператора;
проведення модернізації виробництва на об’єкті підвищеної небезпеки;
зміна найменування суб’єкта господарювання;
внесення змін до чинних або прийняття нових нормативно-правових актів у сфері діяльності, пов’язаної з об’єктами підвищеної небезпеки.
Для виключення об’єкта підвищеної небезпеки з Реєстру ОПН оператор має звернутися до територіального органу ДСНС та надати деякі документи, зокрема:
про повне припинення господарської діяльності за фактичною адресою місцезнаходження об’єкта підвищеної небезпеки;
про зміни у технологічному процесі, номенклатурі, фізичній формі та властивостях небезпечних речовин, які призвели до зменшення на об’єкті підвищеної небезпеки сумарної маси небезпечних речовин;
ліквідацію або виведення з експлуатації (списання з балансу) об’єкта підвищеної небезпеки.
Виключення об’єкта підвищеної небезпеки з Реєстру здійснюється за рішенням територіального органу ДСНС.
За результатами оцінювання такої ідентифікації очікується значне зниження кількості ОПН, у першу чергу, через недостатню кількість небезпечних речовин, яка нижче рівня ОПН третього класу, та, в другу чергу, через відсутність норми щодо розрахунку відстаней до інших об’єктів та територій.
З урахуванням чинного порядку раніше деякі такі об’єкти було віднесено навіть до першого класу ОПН.

Коротко наведу приклади порогових мас найбільш відомих небезпечних речовин за індивідуальними назвами для ідентифікації ОПН.
Найменування небезпечної речовини за індивідуальною назвою ОПН 1 класу ОПН 2 класу ОПН 3 класу

Хлор 2510 4

Зріджені займисті гази, категорія 1 або 2 (зокрема, зріджений нафтовий газ) та природний газ 2050 12,5

Нафтопродукти та альтернативні види палива:
(а) бензини та лігроїни;
(б) керосини (зокрема, реактивне паливо);
(в) газойлі (зокрема, дизельне паливо,
пічне паливо та газойлеві суміші);
(г) важкі види нафтового палива;
(ґ) альтернативні види палива,
використовувані у таких самих
цілях і мають такі самі властивості
щодо займистості і загроз для
довкілля, як і продукти, вказані
в пунктах (а)–(г)
250002500250

Безводний аміак 20050 12,5
Переглядів: 323 | Додав: serg555 | Теги: николаевич, Суслов, Миколайович, ідентифікація, Сергей, сергій, ОПН, закон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]